Аромати

The Magic Of Taste
Питали ли сте се някога колко различни вкусове опитвате всеки ден? А сега си представете за момент: какъв би бил животът ви без усещането за вкус? Колко еднообразни биха станали яденето и пиенето? Колко много бихте изпуснали от удоволствието и дори от социалното общуване?

Вкусът е несъмнено неповторимо усещане в живота на хората, което стимулира сетивата и събужда емоции и спомени. Той е фактор № 1 за желанието на един потребител да закупи отново дадена храна или напитка. Глобализацията, революцията в технологиите и яростната конкуренция карат днешните потребители да бъдат по-взискателни от всякога по отношение на вкуса.

Приятният вкус вече не е достатъчен!

Храната и напитките трябва да са по-качествени и по-разнообразни. А може би трябва да имат и автентичен или натурален вкус, да предизвикват наслада в устата, да имат закачлива консистенция и да заинтригуват. От тях може да се очаква да тонизират, освежават или успокояват. Изисканите очаквания на потребителите заставят производителите на храна и напитки да приемат сериозно вкуса и да предоставят нетрадиционни решения, задоволяващи в най-голяма степен целевата група, за която са предназначени.

Подход към ароматите
„Нашата цел е да разкрием тайните на вкуса и да доставим изтънчени вкусови преживявания, стимулиращи хората да ги повтарят и да ги споделят".
Ние представляваме ексклузивно водещ на световно ниво производител на аромати, с цел да предлагаме ефективни и отличаващи се вкусови решения. Всеки аромат, с който разполагаме, разказва уникална история, написана от екип от експерти по ароматите, които са съчетали своите таланти: всеотдайни изследователи, които откриват нови и ефективни молекули, страстни създатели на аромати, креативни приложни технолози, отговорни регулаторни специалисти и ентусиазирани експерти по Маркетинг и Потребителско мнение и нагласи. Всички аромати на Vardiola са описани с патентован и много прецизен сензорен език, който позволява най-добро ръководство по време на брифинг, както и диференциране на профила.
Ние, във Vardiola, разбираме сложността на факта, че вкусът е продукт на мирис, базови вкусове и тригеминалните усещания. Вкусът е многоизмерно и комплексно възприятие. Познаваме вкуса в дълбочина и следователно се отнасяме към него със съответния холистичен подход. В зависимост от предизвикателствата, които ни отправя клиентът, можем да предложим индивидуални решения, комбиниращи правилните ароматни профили и технологии. Нещо повече, ние можем да допълним вкусовите решения с най-подходящите хранителни съставки (например, плодови заготовки, декоративни добавки и др.), за постигане на оптимални формулировки. Инвестирането в наша собствена приложна лаборатория за Храна и Вкус през 2017 г. е истинско предимство в нашия клиентски-ориентиран подход за постигане на желания вкус.

Модел на обслужване
Като част от модела на нашето обслужване, ние подкрепяме нашите клиенти и споделяме познанията си през целия жизнен цикъл на продукта. Също така проактивно съветваме относно вкусовите профили в зависимост от местните предпочитания и позиционирането на бранда, и предлагаме вдъхновение чрез последните глобални пазарни тенденции и индустриални иновации при ароматите.

Вкусово портфолио
Нашите аромати са ключови компоненти в много световноизвестни брандове. Партнирайки си с Vardiola, вие получавате достъп до модерно портфолио от ароматни профили и вкусови технологии, резултати от креативност, наука и пазарни проучвания. Портфолиото ни непрекъснато се подновява, за да предостави глобалните тенденции на прага ви и да ви предложи нови вкусови преживявания.
Нашите аромати могат да бъдат класифицирани по следните критерии:
• физическа форма: прах, течност;
• правен статус (натурални, Add-Back/ FTNT, Овкусители);
• религиозен статус: Халал и Кашер сертификат;
• ниво на персонализиране: готови или по поръчка.
АРОМАТНИ ПРОФИЛИ
Ароматизиращи технологии
АРОМАТНИ ПРОФИЛИ
Независимо дали търсите профила на автентично говеждо или пилешко, истинска натурална билка, етническа подправка, сочен цитрус, току-що откъсната боровинка, вкусен карамел, шоколад, ванилия или най-новите вкусови тенденции, палитрата от ароматите, които предлагаме, включва всичко това. Нашите профили също така са налични изцяло и от натурален произход.
Ароматизиращи технологии
Открийте как напредничавите вкусови технологии на Vardiola могат да подобрят представянето и възприемането на вкуса на вашите продукти! Вижте нашите решения за модулиране на вкуса, капсулиране на аромати, емулсии, аромати за усещане и поръски.
Натурални
Натуралните аромати са ключов елемент и постоянно разрастваща се част от нашето портфолио. Поради скептицизма относно съдържанието на храната, днешните потребители все повече подбират чисти продукти с по-малко и по-познати съставки. В твърденията за „натурално" виждат гаранция за здраве. В добавка към натурални аромати, ние предлагаме широка гама от Add-Back/FTNF аромати, или възстановяващи аромати за 100%-ов сок. Тези решения не е необходимо да бъдат декларирани (продукти с чист етикет) и придават автентичен плодов вкус на вашия продукт.
Натурални ароматни профили. Vardiola инвестира в Натуралност, предоставяйки истински натурално-автентични вкусови профили, които са вдъхновени, възпроизвеждащи или улавящи природата. За нас този подход е от съществено значение в днешната висококонкурентна среда, в която потребителите търсят вкус, възможно най-близък до този, който намират в природата или в оригиналната храна.
Модулиране на вкуса
Вкусът е сложно, многоизмерно възприятие и е продукт на мирис, основни вкусове и тригеминални усещания. Съществуват пет общоприети основни вкусове, които стимулират и се възприемат от вкусовите ни рецептори: сладко, солено, кисело, горчиво и умами. Портфолиото на Vardiola включва аромати, които модулират основните вкусове. В комбинация с Ароматните профили те подчертават цялостното вкусово възприятие на храните, напитките, фармацевтичните и хранителните добавки.
Модулиране на вкуса и здравословни продукти
Решенията за модулиране на вкуса са с добавена стойност и са особено подходящи за здравословните продукти, подкрепени от твърдения като „без" (free-from), „с ниско съдържание на" (low-in) или "съдържащи" (goods-in)(функционални ползи). Подобни продукти са все повече търсени от днешните консуматори, които са по-добре информирани, държат повече на здравето си и се грижат за теглото си. Все пак, захарта, мазнините и натрият играят важна роля във вкусовия профил на храните и напитките, но също така и в тяхното вкусово възприятие, текстура и външен вид. Така че, липсата им в рецептите в крайна сметка би била причина за блудкавост на вкуса. Решенията за модулиране на вкуса на Vardiola възстановяват баланса във вкусовите профили на такива продукти и предлагат на потребителите по-силни вкусови усещания.

Емулсии
Търсите помътнител, който да придаде автентично визуално измерение на вашата напитка или който да замести скъпоструващите съставки като мляко или сок? Или искате нещо, което да придаде привлекателен вид и по-добро усещане в устата на вашата богатата на захар напитка? Или пък се интересувате от подчертаване на вкусовото въздействие и чистия, натурален профил на вашата мътна напитка? Ние, във Vardiola, предлагаме високоспециализирани емулсии, които задоволяват нуждите на всичките ни клиенти! Нашите емулсии са с отлично съотношение цена-качество, индивидуални решения, които предоставят стабилна система за помътняване на крайния продукт, както и висока интензивност на вкуса и приятно усещане в устата.
Аромати, предизвикващи усещания
Какъв би бил вкусът на чили без усещането за топлина? Какъв би бил вкусът на мента без усещането за прохлада? Какъв би бил вкусът на колата без характерното изтръпващо усещане? Вкусът е сложно многоизмерно възприятие и резултат от мирис, основните вкусове и тригеминалните усещания. Аромати предизвикващи усещания - как работят те? Vardiola предлага богат избор на продукти от технологията Sensation Flavor, които стимулират нервните окончания, подаващи сигнали за болка, допир и температура. Подобни технологии в комбинация с ароматни профили осигуряват по-реалистично и автентично вкусово изживяване и усещания.


Поръски
Ние предлагаме богата палитра от подправки, подходящи за всички методи на приложение (чрез суспензия или поръсване), включваща:
- Натурални поръски;
- Профили, основаващи се на сирена и млечни продукти;
- Специфични аромати от кухни и кулинарни стилове, като барбекю, средиземноморски, мексикански и т.н.;
- Използване на технологии в областта на ароматите в отговор на здравословни и wellness тенденции:
• Ниско съдържание на натрий, без мононатриев глутамат, без хидролизиран растителен протеин, ниско съдържание на растителни мазнини, намалено съдържание на изкуствени съставки (чист етикет);
• Разработване на градивни елементи, които се комбинират с широко употребявани съставки.
Приложение на ароматите
Нашите аромати са подходящи за всички видове храна, напитки, хранителни добавки и фармацевтични продукти.
Пикантни
Например: супи – бульони, сосове, подправки и миксове за ястия, готови храни.
Снаксове
Например: чипс, екструдирани снаксове, пуканки, соленки.
Сладки продукти
Например: печива, захарни и шоколадови изделия, дъвки.
Млечни продукти
апример: йогурт, мляко, сирене, топени сирена, сладолед, десерти.
Напитки
Например: без алкохол (енергийни и безалкохолни напитки, сокове, нектари, води, готови напитки, чай/кафе…), алкохолни (бира, ликьори/спиртни напитки, коктейли и т. н.), топли напитки (кафе, чай, шоколад…)
Хранителни добавки
Например: витамини, функционални напитки.
Фармацевтични продукти
Например: сиропи.
Грижи за устата
Например: паста за зъби, вода за уста.
Нека обсъдим вашите нужди и предизвикателства, и да открием -правилното решение/я за вас!
Ароматизанти – какво представляват те?
Ароматизантите са субстанции или заготовки, които придават или модифицират определен вкус, мирис или тригеминални усещания (например, температура, текстура), за да се предизвика желаното сензорно впечатление. Днес, ароматизантите са полезни за много повече продукти от храни и напитки, например – хранителни добавки, фармацевтични продукти или продукти за грижа за устата.
Защо са необходими ароматизантите?
Крайната цел на използването на ароматизанти е да подобрят цялостното вкусово възприемане на определен продукт, за да го направят по-привлекателен за потребителите. И ароматизантите постигат това по няколко начина:
• добавят отличителен вкус към вашия продукт (уникален характерен вкус, разпознаваем от потребителите) и по този начин допринася за индивидуалността на вашия бранд;
• утвърждават позицията на вашия бранд чрез желано вкусово възприятие, като автентичност, натуралност, свежест, удоволствие;
• прикриват неприятни усещания, произтичащи от формулирането на основата на вашия продукт (например: при фармацевтични продукти, хранителни добавки, храни, богати на протеини или зърнени култури, храни/напитки с изкуствени или естествени подсладители);
• подобряват цялостното вкусово усещане на по-здравословни, „леки" продукти с ниско съдържание на захар, сол и/или мазнини;
• заместват или възстановяват вкусови качества, изгубени при обработката (например – по време на печене при висока температура).
В допълнение, ароматизантите осигуряват постоянство на вкусовия профил при всички партиди и във времето.
Поръски – какво представляват те?
Смес от разрешени хранителни съставки, които могат да съдържат добавки, ароматизанти и функционални съставки, предназначени да придадат завършен ароматен и вкусов профил.